lørdag den 29. august 2009

Shabbat

En proppet stue med bogreoler langs vaeggene.. Der er meget larm fra alle de mennesker, der taler paa forskellige sprog. En fra Nigeria, to fra Sydafrika, to fra Venzuela osv. Vi er til shabbatsmaaltid hos en Rabbi.

Vi blev inviteret med af en joede, som genkendte Mirjam nede ved graedemuren. Saa vi to med.. Maaltidet blev holdt hos en rabbi, der har aabent hus hver fredag, hvor alle er velkomne til at spise med til Shabbat. Vi var ca 60 mennesker. Hans kone og 13 boern hjaelper med at lave maden. Plastiktallerkener bliver sendt rundt og ret efter ret bliver sendt rundt. Der er enormt meget mad!! Jeg kan ikke huske alt det vi fik!

Inden og under maden bad vi hebraiske boenner fra nogle boenneboger, som laa paa bordene. Rabbien sagde nogle ord og saa var ordet frit. Alle kunne rejse sig og sige nogle ord eller et vidnespyrd til forsamlingen.

Portraetter
Det var en meget speciel stemning af saa mange forskellige mennesker! Gid vi havde taget nogle billeder. Her er i stedet nogle beskrivelser:

Den hjemloese: Stor mand, graat skaeg, gammelt toej, haandklaede om haaret.

Den gamle: Langt skaeg! (Joeder kan bare noget med det skaeg!), kippa, sort toej

Viggo Mortensen: Vi fulgtes med en svensker der virkelig lignede Viggo Mortensen!

Joedekvinden: Hovedtorklaede, graa bluse, sort nederdel, store klodsede sko, INGEN make up, 13 boern.


Efter Maaltidet blev vi inviteret hjem til en millionaer, vi fik vin, cookies og en snak om jomfrufoedsler i biblen.. Han var en laert joede, der virkelig vidste, hvad han mente! Joeder er gode til at dikutere!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar